27 Nisan 2015 Pazartesi

Merhaba arkadaşlar bu makalede döküm çeşitlerinden hassas döküm çeşidini ele alacağız.
Adından da anlaşılacağı gibi hassas döküm hassas malzemeler için kullanılır.Yani bunun içine yapısal olarak hassas malzemeleri ve şekil açısından hassas yani çok kıvrımlı karışık şekilli malzemeler girebilir.
Hassas döküm tekniğinin diğer döküm teknikleri ne göre tercih edilmesinin sebebi yukarıda bahsettiğim gibi bu hassas dökümün aşamaları vardır her işte olduğu gibi bu işin bu tekniğinde de aşamalar vardır.Maksimum verim alabilmek için bu aşamaların istisnasız bir şekilde yapılması gerekir aksi takdirde hedeflediğiniz sonuca ulaşamazsınız şimdiden söyleyeyim.
Aşama-1:Öncelikle dökülecek olan maddenin mumdan bir modeli hazırlanır
Aşama-2:Bu mum model seramik maddenin(sıvı) içine yerleştirilir burada önemli olan nokta seramik madde mum un etrafında tortu oluşturmalıdır.
Aşama-3:Seramik maddenin bulunduğu kap ısıtılır ve ısıtılınca haliyle dökeceğimiz parçanın mum modeli erir ve dışındaki tortul oluşturan madde kalır.
Aşama-4:Yani artık dökeceğimiz maddenin kalıbını oluşturmuş olduk.Bu aşama da ise dökeceğimiz maddenin eritilmiş halini az önce oluşturduğumuz seramik kalıbın içerisine dökeriz daha sonra maddenin soğuma işlemi tamamlandıktan soğuma demişken maddenin soğuması maddenin büyüklüğü ve cinsine göre değişkenlik gösterir örneğin(4.000 kg'lik bir pik dökümün soğuması 3-4 gün alıyor 100 kg'lik bir alüminyumun soğuması 12 saat alıyor gibi örnekler verebiliriz.)dışındaki seramik kalıp kırılarak elde etmek istediğimiz maddeyi elde etmiş oluruz.
Aşama-5:Bu aşama diğer aşamalarla aynı şekilde standarttır dışındaki döküm hataları diyebileceğimiz noktalar çıkıntılar temizlenir ve taşlama vb. işlemlerden geçirildikten sonra artık parçamız hazır durumda.
Bu makalem bu kadar eğer blogumu beğeniyorsanız takipte kalın sevgiler saygılar.

1 yorum: